Kjøtt- og fiskeindustrien
'En bra dag på jobb' skal hjelpe dere som jobber i kjøtt- og fiskeindustrien til å få bedre arbeidsflyt, mer motivasjon og lavere sykefravær. Bruk verktøyet til å skape et godt arbeidsmiljø!
Om prosessen
Slik bruker dere verktøyet
Opplegget er enkelt. Start med å se filmene som visualiserer de utfordringene som forskning viser er fremtredende i deres bransje. Deretter samles dere til to møter, der dere snakker om 1) hvordan er dette hos oss? og 2) hvordan kan vi jobbe med det? Basert på alle ansattes innspill lager de prosessansvarlige en konkret handlingsplan.
Vi anbefaler at leder, tillitsvalgt og verneombud er prosessansvarlige. Deres oppgave er å forberede møtene: bestille materiell, sende ut invitasjoner og lede møtene. I tillegg skal de oppsummere fra møtene og lage en handlingsplan. Mal for handlingsplan finner dere nederst på siden.
Introduksjon
En kort film om betydningen av arbeidsmiljø
Trivsel er viktig for et godt arbeidsmiljø, men det handler også om noe mer: Om hvordan vi i fellesskap planlegger, organiserer og gjennomfører arbeidet. Se filmen for å få vite mer. For teksting: Trykk CC nederst på filmen. For filmer med engelsk/latvisk undertekst: klikk her
Forberedelser
Hvilke utfordringer er knyttet til arbeidet?
Filmene under beskriver utfordringene som i størst grad påvirker arbeidsmiljøet i kjøtt- og fiskeindustrien. Begynn statusmøtet ved å se på filmene under. Dere kan også se dem på forhånd. For teksting: Trykk CC nederst på filmen.
Oppgaver for alle:
Se filmene og finn ut om du kjenner deg igjen
Har du egne eksempler?
Stående arbeid og ubekvemme løft
Det er i utgangspunktet sunt å bruke kroppen, men det kan føre til helseplager når belastningen blir for stor eller for ensidig.
Kontakt med biologisk materiale, rengjørings- og desinfeksjonsmidler
Dyr, fjærkre, fisk og skalldyr er eksempler på biologisk materiale som i likhet med rengjørings- og desinfiseringsmidler kan gi allergier, hudreaksjoner og plager i luftveiene.
Ensformige arbeidsoppgaver
Ved høyt arbeidstempo og begrensede muligheter for variasjon, pauser og hvile kan ensformige arbeidsoppgaver gi ulike typer helseplager og lav jobbtrivsel.
Støtte fra leder
Det er viktig at ansatte opplever å bli sett av sin nærmeste leder: At arbeidsresultatene blir verdsatt, at man får hjelp om man trenger det og at sjefen behandler de ansatte rettferdig og upartisk.
Mulighet til å påvirke arbeidet
Muligheten til å påvirke egne arbeidsoppgaver er viktig for motivasjon og helse. Derfor er det lurt at ledere og ansatte i fellesskap diskuterer hvordan dere kan organisere arbeidet.
Andre utfordringer
Støy
Støy kan gradvis eller umiddelbart gi nedsatt hørsel eller øresus. Det er viktig å redusere støy i arbeidsomgivelsene mest mulig, og sørge for å bruke hørselvern.
Hudkontakt med vann
Både hyppig håndvask og bruk av hansker over lang tid kan føre til hudplager.
Liten mulighet for faglig utvikling
Arbeidstakere i kjøtt- og fiskeindustrien oppgir at de har liten mulighet til videreutvikling og liten mulighet til å utnytte sin kunnskap og erfaring.
Nedbemanning og lite informasjon
Nedbemanninger har vist å ha sammenheng med at man opplever helsen sin som dårligere. God informasjon og medvirkning er viktig.
Kalde eller varme omgivelser
Arbeid i kalde og varme omgivelser kan være ubehagelig, men det kan også representere en helserisiko.
Vil du vite mer om faktorer i arbeidet? Besøk noa.stami.no - fakta om arbeidsmiljø i næringsmiddelindustri
Hvordan er det hos oss?
Statusmøte
Formålet med dette møtet er å bli enige om hvilke utfordringer som finnes på deres arbeidsplass.
Prosessansvarlige leder møtet. Start med å se filmene i fellesskap. Del dere i grupper på for eksempel 4-6 personer og gi en statusmøte-plansje til hver gruppe.
Diskuter:
- Kjenner vi oss igjen i de utfordringene vi ser i filmene?
- Hva er de største utfordringene hos oss?
- Kan vi beskrive noen situasjoner fra egen arbeidshverdag?
- Er det noen arbeidsoppgaver eller situasjoner som er mer problematiske enn andre?
- Er det andre ting hos oss som er mer relevante?
Husk! Tiltak og løsninger snakker dere om i neste møte (tiltaksmøte).
De prosessansvarlige oppsummerer fra gruppediskusjonene og fører dette inn i den indre sirkelen på tiltaksmøte-plansjene.
For prosessansvarlige:
Hva kan vi gjøre hos oss?
Tiltaksmøte
Nå skal dere diskutere tiltak og løsninger, basert på oppsummeringen fra statusmøtet.
Se filmen som grunnlag for å diskutere mulige tiltak og løsninger hos dere. For teksting: Trykk CC nederst på filmen.
Prosessansvarlige leder tiltaksmøtet, på samme måte som på statusmøtet. Del dere i grupper på for eksempel 4-6 personer og gi en tiltaksmøte-plansje til hver gruppe. Ta utgangspunkt i oppsummeringen fra statusmøtet, og diskuter hvordan dere kan håndtere hver enkelt utfordring på best mulig måte.
Diskuter:
- Hva er vi gode på? Finn tre bevaringspunkter.
- Er det noe vi kan bli bedre på? Finn tre forbedringspunkter.
- Er det enkelte forhold i jobben vi bør ha særlig fokus på?
- Er det arbeidsoppgaver som kan organiseres annerledes?
- Er det andre faktorer i vårt arbeidsmiljø vi bør ta tak i – og hvordan?
De prosessansvarlige samler inn plansjene etter møtet.
Veien videre
Lag en handlingsplan
Basert på forslagene i tiltaksmøtet lager de prosessansvarlige en konkret handlingsplan.
Heng handlingsplanen opp på veggen eller gjør den synlig på andre måter, slik at alle blir minnet på tiltakene hver dag.
Synliggjør handlingsplanen også i de formelle organene for arbeidsmiljø- og HMS-arbeid.
Husk at arbeidsmiljø er ferskvare! Derfor er det viktig å jobbe systematisk, og gjøre det til en del av det daglige arbeidet. Bestem en dato for et oppfølgingsmøte der dere evaluerer tiltakene.
Lykke til!
Hva synes du om prosessen?
Forstod du alt eller var det uklart?
Takk for din tilbakemelding!